Eger

EGER Heves megye székhelye a Bükk hegység délnyugati lábánál az Egri patak völgyében, Budapesttől 130 km távolságra található.
Egerről elsőnek talán az Egri Vár, a törökök felett aratott 1552-es győzelemre emlékezve Dobó István és Bornemissza Gergely és az „Egri csillagok” jutnak eszünkbe.

Az egri történelmi hagyományok mellett a műemlékek a régi szép épületek, a „ barokk Eger” tárul elénk.

  • A Bazilika az ország második legnagyobb klasszicista temploma.
  • A székesegyházzal szemközt áll a késő barokk kori Líceum.
  • A Líceum tornyában működik a Spekula Csillagvizsgáló.

Kihagyhatatlan látnivaló a Kossuth Lajos utca csodálatos épületei, barokk, copf stílusú és rokokó palotái, a Kispréposti és a Nagypréposti palota, a barokk ferences kolostor és templom, a Fazola Henrik által készített kovácsolt vas kapu, valamint a város legrégebbi épülete a Buttler-ház.

Eger a művészeti és történelmi értékek egyik leggazdagabb városa, a történelmi múltjával adottságainak köszönhetően a borkultúra is szervesen összenött. A zamatos egri borok  az Egri Bikavér, az Egri leányka nem kisebb mértékben járulnak hozzá  Eger országos, sőt határainkon túlérő hírnevéhez.

Az egri borkostolók, hangulatos Szépasszonyvölgyi pincék, vendéglők várják az idelátogatókat.

Eger gyógyvizei, fürdőkultúrája a török idők óta nevezetesek. Magyarország egyik legszebb legismertebb fürdőhelye, mely 5 hektáron terül el. A parkosított területen több védett növény is él. Köztük a 250 éves platán fa, melyet 2012-ben Magyarországon 2013 évben pedig Európában is az Év Fájának választottak.
A vendégek egész évben élvezhetik a radonos gyógyvíz, illetve a kénes termál víz jótékony hatását.
A termálfürdő 2013-tól 7 medencével, élményfürdővel, kibővült szolgáltatásaival babamedencével, 2 db medencével, pihenő galériával rendelkező fürdőházzal, csúszda rendszerrel várja a fürdőzni vágyókat.
Idősek, fiatalok gyógyulni, sportolni, kikapcsolódni vágyók megtalálják számításaikat.

A Termálfürdő a Török Fürdőbe közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik. 

A gyógyforrások környezetében található az ország egyik legszebb Makovecz Imre által tervezett, Bitskey Aladárról elnevezett uszoda. A fürdő és az uszoda között található a Szent József-Park szép szökőkúttal, mesterséges vízeséssel, mosónő szobrával, valamint Szent József Ivókúttal. Évente visszatérő kulturális programok és fesztiválok várják a várost felkereső vendégeket.

„Be kell Egerbe mennem!
Mert ennyi édes vonzerőnek
Szívem nem állhat ellen”

Írta Petőfi Sándor az Eger mellett” című versében.